GASTRONOMIA W PRAKTYCE
Aktualności » GASTRONOMIA W PRAKTYCE
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM BESZAMELOWYM
Składniki:
- 250g makaronu cannelloni,
- 500g wieprzowego mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
Sos beszamelowy:
- 1l letniego mleka,
- 70g masła,
- 70g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150g mozzarelli w bloku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Krok 2
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać mąkę i krótko przesmażyć, mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Zestawić z ognia i stopniowo zacząć wlewać mleko, nadal mieszając, aby nie utworzyły się grudki (jeśli jednak powstaną, można łatwo rozbić je blenderem). Podstawić z powrotem na gaz i gotować do zgęstnienia. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Krok 5
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Rurki wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Zalać równomiernie sosem beszamelowym. Posypać startym serem.
Krok 7
Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, do zarumienienia.
Fotorelacja:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1856428721195063&id=493578010813481