GASTRONOMIA W PRAKTYCE: PANNA COTTA

2022-11-19

Aktualności » GASTRONOMIA W PRAKTYCE: PANNA COTTA

  • PANNA COTTA
    PANNA COTTA

PANNA COTTA

SKŁADNIKI:
– 3 łyżeczki żelatyny w proszku
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
– 250 ml mleka
– 80 g cukru
DO PODANIA:
– świeże owoce lub mus owocowy ( mus owocowy: 150g ulubionych owoców, 3 łyżki cukru)
PRZYGOTOWANIE:
– żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut;
– do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ekstrakt waniliowy. Mieszając podgrzewać aż
cukier się rozpuści;
– dodać namoczoną żelatynę, mieszać aż cała żelatyna się rozpuści;
– mieszankę wlać do filiżanek. Odstawić do wystudzenia, przykryć folią i wstawić do lodówki do
stężenia (najlepiej na całą noc);
– wyłożyć na talerzyk i podawać z owocami lub musem owocowym.

 

SMACZNEGO!