Smaki regionów. Tradycyjne potrawy - poznawanie przez gotowanie

INNOWACJE  » Smaki regionów. Tradycyjne potrawy - poznawanie przez gotowanie

Innowacja edukacyjna „Smaki regionów. Tradycyjne potrawy – poznanie przez gotowanie” wzbogaca ofertę edukacyjną naszej szkoły. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej. W innowqcji biorą udział starsi uczniowie szkoły podstawowej, szkoły branżowej oraz szkoły przysposabiającej do pracy naszego Ośrodka.  

Zdj. Nr 1Zdj.nr.2zdj.nr.3

 

Tematyką wiodącą zajęć  jest poznanie produktów regionalnych naszego kraju, spożywanie zdrowej żywności i samodzielne wykonywanie proponowanych potraw. 

Głównym założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów  sztuką gotowania, poznawania technik gotowania i serwowania  potraw. Zdobyte umiejętności będą mogli wykorzystywać w życiu codziennym. Realizując te zajęcia nasi uczniowie mają możliwość usprawniania motoryki małej krojąc, ugniatając i mieszając różne potrawy. Kształtują umiejętności współpracy w grupie oraz  czerpią radość z przygotowywania wspólnych posiłków.

Zdj.nr.4Zdj.nr.5zdj.nr.6

 

Zajęcia składają się z trzech części:

1.  Wstępna – przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania

2.  Działania uczniów pod nadzorem nauczyciela

3.  Degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali



Zdj. nr. 7zdj. nr.8zdj.nr.9

 

Przepisy wykorzystywane do zajęć pochodzą ze zbiorów własnych z Internetu oraz książek kucharskich.

 

Zdj. nr 10zdj.11

 

Koordynatorzy: Monika Gołębiak, Anna Błażejewska, Zofia Majewska – Pułról, Agnieszka Dębska